Sütik beállítása

A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.

Ez a lap nem támogatja az Ön böngészőjét. Kérjük, használjon modern böngészőt a megtekintéshez.
Ugrás a menüre Ugrás a tartalomhoz Ugrás a lábléchez
Férfiak és nők állnak körben, előrenyújtott kezükben puzzle darabokat tartanak

Vállaljunk közösséget!

A kérdőív egyes kérdései a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre, a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, a vallásra, az egészségi állapotra, fogyatékosságra kérdeznek rá. Ezekre a kérdésekre a válaszadás önkéntes, ugyanakkor rendkívül fontos, hogy az érintettek ezekre is feleljenek.

A nemzetiséghez tartozók számára azért fontos válaszolniuk az őket érintő kérdésekre, mert ezek az adatok képezik a jogalapját a nemzetiségi önkormányzatok megalakításának és nyelvhasználati jogok is kapcsolódnak hozzájuk. A népszámláláson kívül nincs más adatforrás társadalmunk nemzetiségi, vallási összetételének megismeréséhez.

A fogyatékossággal élők helyzetének javítását, esélyegyenlőségének biztosítását célzó programok szempontjából az egészségi állapotra, fogyatékosságra vonatkozó adatok különleges értéket képviselnek, mivel a fogyatékossággal élő emberek életkörülményeiről nem állnak rendelkezésre más adatforrásból ilyen részletezettségű adatok. A népszámlálás ezen adatai nem pótolhatók más adatforrásokból. Ugyanakkor a válaszok a fogyatékosággal élőket támogató civil szervezetek munkájához is nélkülözhetetlenek.

Annak érdekében, hogy a kérdések minden érintett számára közérthetően, és könnyen megválaszolható módon jelenjenek meg a kérdőíven, a KSH széles körű egyeztetést folytatott a magyarországi nemzetiségi önkormányzatokkal, a bejegyzett egyházakkal, a fogyatékossággal élők érdekképviseleti szervezeteivel, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalával, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal.

Ennek eredményeként a nemzetiségek képviselőinek kérését figyelembe véve szerepel a kérdőíven a családi, baráti körben beszélt nyelvre vonatkozó kérdés. Az egyházak képviselői és hazai nemzetiségi önkormányzatok szakértői nyújtottak szakmai támogatást a KSH számára a vallásokat, felekezeteket, egyházakat, valamint a nemzetiségeket, nyelveket tartalmazó válaszlisták kialakításához. A fogyatékossággal élők szervezetei az egyeztetésen túl a kérdőív és a népszámlálási honlap akadálymentessé tételében is segítették a KSH-t.

Dr. Rövid Irén szóvivő, KSH; Heim-Horhi Anett szakmai vezető, AOSZ; Németh Orsolya szakmai vezető, MVGYOSZ; Fodor Ágnes elnök, VGYKE; Kovács Benedek titkár, Démoszthenész Egyesület; Mészáros Ágnes alelnök, VGYKE; Krasznár Jánosné alelnök, Afázia Egyesület; Babinszki Vera jogi asszisztens, SVOE; Mikesy Domonkos szakértő, BM, Fogyatékosságügyi főosztály; Dr. Szőke László titkár, OFT; Kovács Marcell projektvezető, KSH; Garamvölgyi Annamária fogyatékosságügyi referens, OFT; Czégé Imre Pál online kommunikációs munkatárs, ÉTA

Együttműködés a fogyatékossággal élő embereket támogató civil és kormányzati szervezetekkel

Fontos, hogy minden érintett válaszoljon az egészségi állapotra és a fogyatékosságra vonatkozó kérdésekre!

Tovább olvasom

Töltse ki online a népszámlálási kérdőívet 2022. október 1–16. között!